Klub studenata Ukrajinistike

Klub studenata Ukrajinistike (KSU) Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svoje početke zapisuje u jesen 2012. godine. Članovi kluba su poglavito studenti entuzijasti koji studiraju u prvom redu ukrajinski jezik u raznim kombinacijama s drugim studijskim grupama Filozofskog Fakulteta: arheologijom, etnologijom, filozofijom, sociologijom itd. Neki od novih članova dolaze i s drugih fakulteta poput Građevinskog fakulteta, Šumarskog fakulteta… Klub čine brojne sekcije: gastronomska sekcija – Cuoco (pod vodstvom Ive Dejanović), recitatorska sekcija- RecSec (voditelj Martin Čutura), plesna sekcija – LUP’s (vodstvo – Denis Kovačević), te zbor – Horiv. Vodstvo zbora u začecima je nosila Zrinka Suk, kasnije su to preuzeli Hrvoje Pandžić i Branimir Suk, a trenutno vodstvo je preuzeo stručni pedagog koji se bavi solo pjevanjem, Kristijan Kostić. Ciljevi Kluba su promicanje književno-kulturnih te društvenih veza između studenata Hrvatske i Ukrajine; organiziranje kulturnih događanja vezanih uz studij ukrajinskog jezika i književnosti; doprinos razvoju modernog i autonomnog Sveučilišta, unaprjeđivanje nastavne aktivnosti na studiju ukrajinistike. Trenutni predsjednik je Branimir Suk.

KSU broji oko 40 članova, od čega je 25 aktivnih članova koji se između ostalog bave prevođenjem i prilagođavanjem tradicionalne ukrajinske i hrvatske pjesme radi isticanja kulturnih posebnosti i pokazivanja sličnosti tih dvaju naroda široj javnosti. Produbljivanjem interesa o Ukrajini i ukrajinskoj kulturi i narodu kroz umjetnički izričaj i poticanje neformalnih načina učenja o kulturi jednog naroda kroz posjete muzejima, recitacije, plesove, degustacije tradicionalne ukrajinske hrane i glazbu želi studentima uljepšati i upotpuniti studentski život.

Klub u svom kratkom postojanju u djelovanje ubraja nekolicinu zapaženih događaja i projekata. Prvi je bio 11. prosinca 2012. godine u Klovićevim dvorima povodom obilježavanja 21. obljetnice prvog priznanja Republike Hrvatske od jedne zemlje članice UN-a, Ukrajine. Nastup se ponovio na isti datum 2013. godine s puno opsežnijem programom koji je uključivao nastup Koncertnog majstora Zagrebačke Filharmonije, gospodina Oresta Šurgota te recitaciju pjesama ukrajinskih autora i izvedbu nekih autorskih pjesama Zbora. Klub već treću godinu zaredom obilježava godišnjicu rođenja velikana ukrajinske književnosti i umjetnosti općenito Tarasa Ševčenka. Jedan od zapaženijih nastupa zborske sekcije KSU-a odvio se u zagrebačkoj prvostolnici u suradnji s udrugom Glagoliana povodom obilježavanja dana sv. Ćirila i Metoda 20. svibnja 2013. godine. Klub studenata bio je suorganizator i voditelj cijelog programa, a zbor jedan od izvođača u umjetničkom dijelu programa uz Klapu Slavić i komorni zbor Ivan Filipović te druge izvođače. Trenutni fokus Kluba studenata ukrajinistike usmjeren je na projekt koji će se održati 28. lipnja u Zagrebu u suradnji sa studentima Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu uz supervizoricu redateljicu Snježanu Banović u predstavi Krleža 14:14, redateljice Ive Srnec koja je nedavno diplomirala na ADU smjer kazališne režije i radiofonije.

Nastup u Klovićevim dvorima